Arginina i jej niezwykła siła

Arginina jest składnikiem wielu popularnych odżywek dla sportowców i kulturystów. Jej właściwości mają pozytywny wpływ względem przyrostu tkanki mięśniowej, co pomaga uzyskać optymalne efekty przy rozbudowywaniu muskulatury.
Arginina zaliczana jest do aminokwasów względnie endogennych, gdyż ludzki organizm może wytworzyć ją z innych związków. Ma ona ogromny wpływ na zachodzące w ciele procesy fizjologiczne, między innymi oddziałuje na wytwarzanie hormonu wzrostu i czyszczenie organizmu z pozostałości po przemianie materii. Powszechnie uważa się, że nie ma potrzeby stosowania dodatkowej suplementacji tego aminokwasu, wyjątkiem może być okoliczność choroby, rekonwalescencji, czy wzmożonych treningów. Arginina jest stosowana w leczeniu pooperacyjnym, jak i również w celu zapobiegania zapalenia przewodu pokarmowego u wcześniaków. Uważa się ją również za środek skuteczny przy leczeniu zaburzeń erekcyjnych.
Arginina może trafiać do ludzkiego organizmu także z pożywieniem. Jest ona zawarta w mleku i jego przetworach, jak również i w mięsie, drobiu czy rybach.