Błonnik – mały wielki składnik
- 256 Views
- Redaktor jezyki-obce.pl
- 11 kwietnia 2019
- Porady od Size XL
Specjaliści od zdrowego odżywiania i odchudzania zalecają, by w codzienną dietę wkomponować produkty będące bogatym źródłem błonnika. Niezwykłe zdolności tego składnika doceniono stosunkowo niedawno, ale obecnie robi furorę wśród zdrowych produktów. Czy słusznie?
Błonnikiem określa się całą grupę składników zawartych w komórkowych ścianach roślin. Jego niesamowite zdolności biorą się z faktu, że jest przez ludzki układ nie trawiony. Przechodzi więc przez niego w niezmienionej postaci, pęcznieje i czyści jelita i cały układ trawienny. Usuwa pozostałości po przemianie materii, które zalegają w jelitach. Dzięki niemu otrzymuje się uczucie lekkości, a układ trawienny pracuje lepiej.
Błonnik jest doceniany także w procesie odchudzania. Jego wielką zaletą jest to, że pęcznieje w układzie trawiennym i na długo daje poczucie sytości. Błonnik hamuje uczucie głodu i zapobiega niekontrolowanym podjadaniom.
Błonnik znajduje się w wielu produktach spożywczych: owocach i warzywach, warzywach strączkowych, fasoli, otrębach i kaszach. Jest również składnikiem wielu suplementów.

- 24 lutego 2021
Nawadnianie organizmu po co ?
- 4 stycznia 2021
Nawadnianie organizmu
- 9 października 2020
Aminokwasy budulec organizmu
- 7 sierpnia 2020
Nawadnianie organizmu po co ?
Nawadnianie organizmu
Aminokwasy budulec organizmu
Mięśnie klatki piersiowej
Plan treningowy co musisz o nim wiedzieć ?
Polska kuchnia i kasza bulgur
Ćwiczenie przy użyciu hantli
Dlaczego warto jeść botwinkę ?