Kapsaicyna – naturalny stymulator spalania tłuszczu

Kapsaicyna należy do organicznych związków chemicznych zaliczanych do grupy alkaloidów, odpowiada za ostry i piekący smak papryki chili, jest także wykorzystywana jako składnik tabletek odchudzających. Kapsaicyna oddziałuje na receptory bólu, czyli bezpośrednio na receptory układu nerwowego. Kapsaicyna należy do grupy alkaloidów rozpuszczalnych w w tłuszczach i alkoholu, dlatego bardzo częstym błędem popełnianym przez osoby, które spożyły posiłek zawierający tą substancję jest popijanie jej dużą ilością wody. Uczucie pieczenia w jamie ustnej pozwoli zniwelować przepłukanie tłuszczem roślinnym lub po prostu wypicie tłustego mleka.
Do wytwarzania tabletek odchudzających kapsaicyna jest pozyskiwana z papryki rocznej lub papryki chili. Kapsaicyna swoje korzystne działanie na procesy spalania tłuszczu zawdzięcza stymulującemu oddziaływaniu na metabolizm, a to z kolei przyczynia się do wzrostu tempa spalania tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, kapsaicyna wpływa korzystnie na produkcję hormonu tarczycy regulującego wydzielanie adrenaliny i dopaminy czyli hormonów odpowiedzialnych za regulację apetytu.
Odżywki na masę, które dostępne są na rynku różnią się przede wszystkim swoim składem. Można wyróżnić odżywki zawierające połączenie węglowodanów z białkami lub aminokwasami lub też odżywki stanowiące źródło kreatyny. Do najbardziej popularnych odżywek na masę zaliczane są gainery. Dzięki odpowiedniej kombinacji stężenia białek i węglowodanów, ich działanie opiera się na stymulacji wzrostu mięśni. Gainery powodują przyrost masy mięśniowej dzięki zawartości aminokwasów, z kolei zawartość węglowodanów pozwala dostarczyć niezbędnej porcji energii. Dodatkowo gainery sprzyjają regeneracji potreningowej. W skład odżywek na masę może wchodzić także HMB, substancja o silnym działaniu antykatabolicznym, skutecznie chroniąca przed rozpadem mięśni. Dodatkowo HMB dodaje siły i zwiększa wytrzymałość mięśni. Z kolei odżywki oparte na kreatynie sprzyjają szybkiemu i relatywnie dużemu przyrostowi beztłuszczowej masy mięśniowej. Na efektywniejsze działanie kreatyny wpływa połączenie jej monohydratu z węglowodanami i białkami.