Sok z granatów może być dodatkiem do napojów i deserów. W upalne dni gasi pragnienie, a z dodatkiem cytryny i mięty dodatkowo orzeźwia. Nasiona mogą służyć jako dodatek do lekkich sałatek, a także wykorzystywane są podczas stosowania diet odchudzających. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Nasiona granatu zawierają bardzo dużą ilość antyutleniaczy, które eliminują z organizmu szkodliwe „wolne rodniki”.
Przeciwutleniacze występujące w owocach spowalniają choroby nowotworowe dzięki dużej ilości kwasu ellowego. Wspiera zahamowanie między innymi raka płuc, wątroby, przełyku, prostaty. Ponadto spożywanie świeżych owoców poprawia stan naszej psychiki. Zalecane są szczególnie osobom narażonych na stres. Sok przeciwdziała impotencji, ogranicza problemy z erekcją i korzystnie wpływa na doznania erotyczne. Już w starożytności uważany był za eliksir miłosny. Jest owocem niskokalorycznym w 100 gramach świeżych owoców znajduje się około 80 kcal.