Selen ważny w żywieniu

Chociaż selen jest pierwiastkiem śladowym, a organizm potrzebuje go naprawdę niewiele, pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Jest odpowiedzialny za wiele funkcji zachodzącym w ciele człowieka.
Polskie gleby są bardzo ubogie w selen, więc na terenie kraju często występuje niedobór tego składnika mineralnego. Innym powodem występowania niedoborów jest fakt, że najbogatszymi źródłami selenu są produkty, które dość rzadko trafiają do codziennego jadłospisu. Zaliczają się do nich orzechu brazylijskie, kiełki pszenicy, wątroba, ryby i owoce morza. Niedobory selenu mogą być również powiązane z nadmiernym spożywaniem słodyczy, gdyż selen nie lubi cukru.
Selen działa bardzo pozytywnie na ciało człowieka. Wspomaga między innymi pracę tarczycy, wątroby i trzustki. Pierwiastek posiada także silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Chroni między innymi przed działaniem wirusa odpowiedzialnego za ospę i półpaśca.
W przypadku problemów z niedoborami można sięgnąć po preparat suplementacyjny, w którym znajduje się cenny mikroelement.