Tran jest produktem, którego dobroczynne działanie na ludzkie zdrowie jest znane od bardzo dawna. Ciekły tłuszcz z wątroby ryb dorszowatych podaje się, by podnosić odporność i wzmocnić wzrok. Tran ma za zadanie również uzupełniać niedobory witamin D, A i C. Do niedawna tran kojarzył się z płynem o dość nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie odstraszało osoby przyjmujące ten specyfik. Obecnie tran jest bardzo popularny i coraz częściej podawany w o wiele bardziej przyswajalnej i miłej formie suplementu diety.
Tran wywiera bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Wykazano, że podnosi odporność, wspomaga także pracę wzroku i wzmacnia układ kostny. Tran działa korzystnie również i na układ sercowo-naczyniowy, skutecznie obniżając poziom złego cholesterolu i wspomagając odchudzanie.
Wybór tranu wydaje się być pozornie prosty, jednak jest kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę. Trzeba skontrolować poziom kwasów EPA i DHA, jak i również witamin A i D. Przedawkowanie tych witamin może być groźne dla zdrowia.