Żelazo – cenny składnik

Żelazo to jeden ze składników mineralnych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie sobie poradzić. To właśnie ten pierwiastek zajmuje się między innymi rozprowadzaniem cząsteczek tlenu do wszystkich mięśni i narządów.
Niedobory żelaza są dla człowieka bardzo groźne, gdyż mogą prowadzić do poważnej choroby, jaką jest anemia. Żelazo przyjęło na siebie ważną funkcję transportowania tlenu, ale na tym jego rola wcale się nie kończy. Jest ono niezbędne do prawidłowego działania układu immunologicznego, wspomaga walkę z wirusami i infekcjami. Żelazo wspiera także zdolności intelektualne i fizyczne.
Zapotrzebowanie na żelazo bywa zmienne i uzależnia się od płci, wieku i sytuacji zdrowotnej. Na niedobory tego pierwiastka cierpią kobiety w ciąży i posiadające obfite miesiączki. Pierwszą oznaką braku żelaza może być osłabienie, zmęczenie i siniaki.
Żelazo znajduje się w wielu produktach spożywczych, więc łatwo wprowadzić je do diety. Można spotkać je w mięsie, żółtkach jaj, wątrobie, warzywach strączkowych czy orzechach.