Chrom – nie tylko przy diecie

Działanie chromu najczęściej utożsamiane jest z procesem odchudzania. Dzieje się tak głównie dlatego, że jest on częstym składnikiem preparatów wspomagających diety. Trzeba jednak wiedzieć, że chrom jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu i na regulowaniu przemiany materii jego rola wcale się nie kończy.
Działanie chromu łączy się także z zapobieganiem powstawaniu cukrzycy typu II. W jaki sposób chrom pomaga na tę chorobę? Chrom posiada właściwości, które usprawniają przenikanie glukozy do tkanek, gdzie zostają przetworzone na energię. Reguluje poziom cukru i zapobiega rozwojowi związanych z nim chorób. Chrom nie pozostaje bez wpływu na układ sercowo -naczyniowy, gdyż podwyższa poziom dobrego cholesterolu i wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi.
Stosując zróżnicowaną i zdrową dietę, ma się pewność, że organizm otrzymuje wszystkie niezbędne minerały. Chrom występuje w jabłkach, kukurydzy i drożdżach, jak również w udkach kurczaka, czy mięsie wołowym. Znaleźć można go także w wielu popularnych suplementach diety.