CHROM w diecie sportowej

Chrom kojarzymy przede wszystkim z jego odchudzających właściwości. Obecnie coraz większa ilość osób chce wspomóc swój wygląd, osiągnąć jak najpiękniejszą sylwetkę. Z tego powodu spożycie chromu jako suplementu utrzymuje się stale na wysokim poziomie. Chrom znacznie przyspiesza spalanie tłuszczu. Co więcej, hamując nawet najsilniejszy apetyt, jest w stanie powstrzymać napady wilczego głodu u osób stale się odchudzających.
Poza tym… Chrom łagodzi bóle głowy – jako, że osoby odchudzające się miewają je znacznie częściej niż te, które tego nie robią, jest to dla nich szczególnie korzystne. Ogólną zaletą chromu jest także fakt, że reguluje on poziom cholesterolu. Nie tylko odchudzanie Mimo tego z czym nam się kojarzy, chrom to nie tylko sposób na dietę i odchudzanie. Doskonale radzi sobie także z cukrzycą typu 2, dlatego jeżeli jesteś w jakikolwiek sposób zagrożony wystąpieniem tej groźnej choroby, to natychmiast zacznij przyjmować chrom. Chrom reguluje poziom glukozy we krwi, przez co całe nasze ciało lepiej radzi sobie z gospodarowaniem insuliną.
RÓŻNE WŁAŚCIWOŚCI CHROMU Chrom doskonale radzi sobie z zalegającymi kwasami tłuszczowymi. Jego zadaniem jest wspomaganie transportu poszczególnych aminokwasów aż do komórek – co więcej, ten właśnie pierwiastek stanowi ważny i integralny składnik wielu enzymów trawiennych. Chrom nie działa odchudzająco sam. Jeżeli chcesz przy jego pomocy stracić kilka kilogramów, to koniecznie połącz g z odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną. Chrom jednak wspomoże Cię przed rzuceniem się na żywność po intensywnym treningu.
Kiedy niedobór? Kiedy nasze ciało wskazuje jednoznacznie, że ma za mało chromu? Przede wszystkim, kiedy sami katujemy je intensywną dietą bądź pijemy taką ilość alkoholu, która zdecydowanie przekracza wszelakie normy. Zaburzenia Z powodu za małej ilości chromu może nas nękać zmienność nastrojów a także wyjątkowo uprzykrzające życie, irracjonalne lęki. Robimy się zmęczeni i mamy za dużo cukru we krwi. Wystarczy, że zacząłbyś przyjmować chrom, a większość z tych dolegliwości mogłaby odejść w niepamięć. Chrom znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym oraz w chudym mięsie.