Jak uodparniać organizm

Poprawa odporności organizmu leży w zasięgu naszych możliwości. Niestety, często jest tak, że przypomina się nam o dbaniu o odporność zbyt późno. Tymczasem profilaktyka powinna właściwie trwać cały rok. W dodatku nie jest to męczące i trudne do wprowadzania w życie
Jakich składników nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie
Wielkie znaczenie dla odporności maja witaminy. Przede wszystkim witamina C, ale też np. witamina D, z czego nie każdy sobie zdaje sprawę. Warto jest więc dużo owoców i warzyw. Ważne jest jednak, by były to produkty naprawdę dobrej jakości. Najbardziej wartościowe są świeże, sezonowe warzywa i owoce. Taka dieta może być bardzo smakowita, bo dużo witaminy C zawierają:
truskawki,
maliny,
jeżyny,
czarne porzeczki.
Dlatego tak istotne jest, by w czasie sezonu korzystać z tych dobrodziejstw, jakie oferuje nam natura. Dzięki temu będziemy bardziej odporni na przeziębienia i grypę. Codzienna dieta ma na to duży wpływ. Dlatego warto o tym pamiętać przez cały rok.