Kasztany jadalne w kuchni

Kasztany jadalne po przyrządzeniu są lekko sypkie i słodkawe. Można je jeść jako przekąskę. Smakują też lekko posolone lub w wersji na słodko polane miodem. Od dawna z suszonych kasztanów wytwarzano mąkę, a po dodaniu jej do mąki pszennej lub jęczmiennej używano do wypieku chleba. Dziś mąkę kasztanową stosujemy do smażenia placków, racuchów, do wypieku ciasta i przyrządzania deserów, jako dodatek do mięs,do zup i sosów.
Kupujmy kasztany tylko takie, które są dość ciężkie, o ładnej i lśniącej skórze, nieuszkodzone, bez obecności dziurek, gdyż ich pojawienie się oznacza robaka wewnątrz oraz bez przebarwień. Zawierają dużo białka, skrobi, a także węglowodany, fosfor, tłuszcze, witaminy z grupy B, potas, wapń oraz błonnik. Jak należy je przygotować? Kasztany jadalne można upiec w piekarniku lub ugotować w wodzie. Przed włożeniem do piekarnika należy skórkę naciąć. We Włoszech z ugotowanej mąki kasztanowej na gęsto w mleku lub wodzie uzyskuje się bardzo popularne danie – polentę.