Kasztany jadalne w kuchni
- 386 Views
- Redaktor jezyki-obce.pl
- 29 czerwca 2019
- Porady od Size XL
Kasztany jadalne po przyrządzeniu są lekko sypkie i słodkawe. Można je jeść jako przekąskę. Smakują też lekko posolone lub w wersji na słodko polane miodem. Od dawna z suszonych kasztanów wytwarzano mąkę, a po dodaniu jej do mąki pszennej lub jęczmiennej używano do wypieku chleba. Dziś mąkę kasztanową stosujemy do smażenia placków, racuchów, do wypieku ciasta i przyrządzania deserów, jako dodatek do mięs,do zup i sosów.
Kupujmy kasztany tylko takie, które są dość ciężkie, o ładnej i lśniącej skórze, nieuszkodzone, bez obecności dziurek, gdyż ich pojawienie się oznacza robaka wewnątrz oraz bez przebarwień. Zawierają dużo białka, skrobi, a także węglowodany, fosfor, tłuszcze, witaminy z grupy B, potas, wapń oraz błonnik. Jak należy je przygotować? Kasztany jadalne można upiec w piekarniku lub ugotować w wodzie. Przed włożeniem do piekarnika należy skórkę naciąć. We Włoszech z ugotowanej mąki kasztanowej na gęsto w mleku lub wodzie uzyskuje się bardzo popularne danie – polentę.

- 5 kwietnia 2022
Ochrona przed kontuzją
- 13 marca 2022
Jak wspomóc koncentrację?
- 24 lutego 2022
Szybkie zabicie głodu
- 4 stycznia 2022
Ochrona przed kontuzją
Jak wspomóc koncentrację?
Szybkie zabicie głodu
Na początku trzeba uświadomić sobie problem
Batony proteinowe w codziennej diecie
Czas na batony
Wsparcie dla organizmu
Propozycje dla najmłodszych