Kasztany jadalne w kuchni
- 204 Views
- Redaktor jezyki-obce.pl
- 29 czerwca 2019
- Porady od Size XL
Kasztany jadalne po przyrządzeniu są lekko sypkie i słodkawe. Można je jeść jako przekąskę. Smakują też lekko posolone lub w wersji na słodko polane miodem. Od dawna z suszonych kasztanów wytwarzano mąkę, a po dodaniu jej do mąki pszennej lub jęczmiennej używano do wypieku chleba. Dziś mąkę kasztanową stosujemy do smażenia placków, racuchów, do wypieku ciasta i przyrządzania deserów, jako dodatek do mięs,do zup i sosów.
Kupujmy kasztany tylko takie, które są dość ciężkie, o ładnej i lśniącej skórze, nieuszkodzone, bez obecności dziurek, gdyż ich pojawienie się oznacza robaka wewnątrz oraz bez przebarwień. Zawierają dużo białka, skrobi, a także węglowodany, fosfor, tłuszcze, witaminy z grupy B, potas, wapń oraz błonnik. Jak należy je przygotować? Kasztany jadalne można upiec w piekarniku lub ugotować w wodzie. Przed włożeniem do piekarnika należy skórkę naciąć. We Włoszech z ugotowanej mąki kasztanowej na gęsto w mleku lub wodzie uzyskuje się bardzo popularne danie – polentę.

- 4 stycznia 2021
Nawadnianie organizmu
- 9 października 2020
Aminokwasy budulec organizmu
- 7 sierpnia 2020
Mięśnie klatki piersiowej
- 24 czerwca 2020
Nawadnianie organizmu
Aminokwasy budulec organizmu
Mięśnie klatki piersiowej
Plan treningowy co musisz o nim wiedzieć ?
Polska kuchnia i kasza bulgur
Ćwiczenie przy użyciu hantli
Dlaczego warto jeść botwinkę ?
Działanie czerwonej herbaty