Tyrozyna w diecie sportowej

Tyrozyna należy do dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych. Jest ona aminokwasem endogennym – organizm ludzki może ją produkować samodzielnie, ale pod warunkiem dostarczenia mu odpowiedniej ilości fenyloalaniny. Tyrozyna w ogromnej mierze wpływa na funkcjonowanie tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jej brak prowadzi do niedoczynności tarczycy, może również wywoływać depresję.
Tyrozyna jest często stosowana w suplementacji sportowców oraz przez osoby odchudzające się. Preparaty, zawierające ten aminokwas:
– stymulują tworzenie beztłuszczowej masy mięśniowej,
– mają pozytywny wpływ na regenerację potreningową, przyspieszając ją oraz poprawiając jej jakość,
– zwiększają odporność na stres,
– poprawiają koncentrację oraz bystrość umysłu,
– biorą udział w produkcji kolagenu, co ma znaczący wpływ na stan skóry, włosów i paznokci,
– wspomagają produkcję melaniny, chroniącej organizm przed działaniem promieniowania UV,