Czym słodzić zamiast cukru?
- 368 Views
- Redaktor jezyki-obce.pl
- 2 marca 2019
- Porady od Size XL
Wiele osób nie wyobraża sobie wypicia gorzkiej kawy czy herbaty. Niestety – nieustanne dosypywanie cukry utrudnia uzyskanie idealnej sylwetki. Na szczęście na rynku znajdziemy masę substancji, które doskonale zastępują białą słodycz. Poznajmy je nieco bliżej.
Syntetyczne substancje słodzące
Wśród substancji syntetycznych, które doskonale sprawdzają się jako namiastka cukru znajdziemy:
aspartam;
sacharynę;
acesulfam;
sukralozę.
Wszystkie charakteryzują się bardzo niską zawartością kalorii, co sprawia, że chętnie sięgają po nie sportowcy i wszyscy ci, którzy chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów.
Kto nie może używać słodzików?
Uważa się, że słodziki są substancjami dla nas bezpiecznymi. Wśród osób, które z ich używania powinny jednak zrezygnować wymienia się:
dzieci;
kobiety spodziewające się dziecka;
matki karmiące piersią.
A co z diabetykami?
Słodziki nie przyczyniają się do podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Dzięki są całkowicie bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Warto dodać, że nie zwiększają również ryzyka rozwoju próchnicy.

- 5 kwietnia 2022
Ochrona przed kontuzją
- 13 marca 2022
Jak wspomóc koncentrację?
- 24 lutego 2022
Szybkie zabicie głodu
- 4 stycznia 2022
Ochrona przed kontuzją
Jak wspomóc koncentrację?
Szybkie zabicie głodu
Na początku trzeba uświadomić sobie problem
Batony proteinowe w codziennej diecie
Czas na batony
Wsparcie dla organizmu
Propozycje dla najmłodszych