Czym słodzić zamiast cukru?

Wiele osób nie wyobraża sobie wypicia gorzkiej kawy czy herbaty. Niestety – nieustanne dosypywanie cukry utrudnia uzyskanie idealnej sylwetki. Na szczęście na rynku znajdziemy masę substancji, które doskonale zastępują białą słodycz. Poznajmy je nieco bliżej.
Syntetyczne substancje słodzące
Wśród substancji syntetycznych, które doskonale sprawdzają się jako namiastka cukru znajdziemy:
aspartam;
sacharynę;
acesulfam;
sukralozę.
Wszystkie charakteryzują się bardzo niską zawartością kalorii, co sprawia, że chętnie sięgają po nie sportowcy i wszyscy ci, którzy chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów.
Kto nie może używać słodzików?
Uważa się, że słodziki są substancjami dla nas bezpiecznymi. Wśród osób, które z ich używania powinny jednak zrezygnować wymienia się:
dzieci;
kobiety spodziewające się dziecka;
matki karmiące piersią.
A co z diabetykami?
Słodziki nie przyczyniają się do podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Dzięki są całkowicie bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Warto dodać, że nie zwiększają również ryzyka rozwoju próchnicy.