Żelazo w diecie sportowej
- 345 Views
- Redaktor jezyki-obce.pl
- 28 lutego 2019
- Porady od Size XL
Spośród wszystkich mikroelementów żelazo jest tym, które stosunkowo łatwo znaleźć w produktach, jakie włączamy do naszego codziennego jadłospisu, jednak nie zawsze występuje ono w postaci dobrze przyswajanej przez organizm, przez co łatwo o niedobory, których skutki na dłuższą metę mogą okazać się poważne. Szczególnie sportowcy uprawiający sporty wysiłkowe narażeni są na znaczne utraty zasobów tego pierwiastka, ponieważ mikroelementy, tak jak i inne ważne składniki odżywcze, wydalane są z ustroju wraz z potem. Brak odpowiedniej ilości żelaza w diecie sportowca skutkuje spadkiem wydolności organizmu, zmniejszeniem poziomu energii i utratą ważnego budulca mięśni, jakim jest mioglobina. Ilość żelaza dostarczanego zarówno w formie naturalnego pożywienia, jak i suplementu zażywanego w celu optymalizacji składników odżywczych, powinna wynosić 8 miligramów na każdy 1000 kcal. Należy przy tym pamiętać o istnieniu substancji upośledzających wchłanianie żelaza i starać się ich unikać, a także dbać o to, by każdej dawce tego pierwiastka towarzyszyła witamina C.

- 4 stycznia 2021
Nawadnianie organizmu
- 9 października 2020
Aminokwasy budulec organizmu
- 7 sierpnia 2020
Mięśnie klatki piersiowej
- 24 czerwca 2020
Nawadnianie organizmu
Aminokwasy budulec organizmu
Mięśnie klatki piersiowej
Plan treningowy co musisz o nim wiedzieć ?
Polska kuchnia i kasza bulgur
Ćwiczenie przy użyciu hantli
Dlaczego warto jeść botwinkę ?
Działanie czerwonej herbaty