Tauryna w diecie sportowej

Tauryna jest aminokwasem naturalnie produkowanym przez ludzki organizm. Jej największa ilość znajduje się w tkance mięśniowej, z tego też powodu jest chętnie stosowana w suplementacji przez osoby pracujące nad rzeźbą, bądź trenujące sporty siłowe, np.: fitness, wrestling, boks lub zapasy. Tauryna znajduje również zastosowanie w cyklach odchudzających.
Preparaty zawierające taurynę:
– działają antykatabolicznie, zahamowując procesy rozpadu włókien mięśniowych,
– stymulują redukcję tkanki tłuszczowej,
– obniżają poziom cholesterolu we krwi,
– wspomaga budowę tkanki mięśniowej,
– posiada działanie pobudzające.
Tauryna stanowi aminokwas, który znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Poprawia ona stan zdrowia osób z chorobami serca, chorych na cukrzycę, autyzm, ADHD, padaczkę, jak również cierpiących na chorobę alkoholową i zapalenie wątroby.
Dotąd nie udokumentowano poważnych skutków ubocznych, spowodowanych zażywaniem tauryny oraz jej przedawkowaniem, jednak suplementacja tą substancją nie jest zalecana w czasie ciąży oraz karmienia piersią, a także osobom z alergiami. Absolutnie zabroniona jest dla chorych na dwubiegunową psychozę afektywną.