Tłuszcze w codziennej diecie

Codzienne posiłki dostarczają człowiekowi składników żywieniowych, witamin i minerałów. Tłuszcze są jednym z trzech podstawowych składników odżywczych i pełnią bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie. Odpowiedzialne są między innymi za dostarczanie glicerolu, z którego organizm wytwarza inne lipidy. Trudno wyobrazić sobie racjonalne i zdrowe żywienie bez udziału tłuszczów.
Tłuszcze często utożsamiane są z tym złym składnikiem żywieniowym, który negatywnie wpływa na sylwetkę i ogólną kondycję ciała człowieka. Oczywiście w tym argumencie tkwi małe ziarenko prawdy. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywieniowym, a spożywane bez ograniczeń i kontroli mogą bardzo poważnie obciążyć układ sercowo-naczyniowy. Jednak szkopuł tkwi w tym, by nie eliminować tłuszczy z codziennej diety, ale umieć wybierać te tłuszcze, które na ludzkie zdrowie wpływają pozytywnie.
Tak jest w przypadku tłuszczy będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiadają one dobroczynne właściwości względem regulowania cholesterolu. dobrze wpływają również na budowę tkanki mięśniowej, więc powinny być nieodłącznym elementem diety sportowców.